Microsoft Windows Server 2019

Het is op dit moment inmiddels drie jaar geleden sinds dat Microsoft het Operating System Windows Server 2016 gereleased heeft, maar nu is Windows Server 2019 hier en volgens de kenners was het een vrij stille product launch!

Als je al een Microsoft gebruiker bent en je bent in het bezit van een geldige Software Assurance overeenkomst, dan kan je zelf via het Volume Licensing Service Center (VLSC) Windows Server 2019 downloaden. Je kunt uiteraard ook een evaluatie versie van Windows Server 2019 downloaden via het Evaluation Center.

Voor gebruikers van Windows Server op Azure is Windows Server 2019 ook beschikbaar en deze is verkrijgbaar via de Azure Marketplace.

Hoe wordt Microsoft Windows Server 2019 gepositioneerd en verkocht

Microsoft geeft zal aan dat Windows Server 2019 wordt gepositioneerd en verkocht als “Cloud-ready when you are” en “Bridge on-premises and cloud with Windows Server 2019”.

In de downloadbare fact sheet van de Windows Server homepage wordt het volgende vermeldt:

“Windows Server 2019 helps you grow your business – and extend operations to the cloud – from a position of strength. It maximises your existing investments and builds on Windows Server security, app innovation, and Hyper-Converged Infrastructure capabilities to help you bridge your on-premises investments to the cloud.”

Dus, wat brengt het ons?

Ten eerste worden in-place upgrades ondersteund. Voor organisaties die Windows Server 2016 gebruiken geldt dat in-place upgrades naar Windows Server 2019 volledig ondersteund worden. Een in-place upgrade vervangt de onderliggende OS bits en wijkt af van de traditionele wipe-and-replace installatie benadering. Waar wel rekening mee gehouden dient te worden is dat de in-place upgrade alleen toegepast kan worden als de server opgenomen staat in de Windows Server 2019 catalogus.

Beschikbare versies

Net zoals Windows Server 2016, is Windows Server 2019 beschikbaar in de Essential-, Standard- en Datacenter editie.

Wat zijn de servicing mogelijkheden?

Windows Server 2019 wordt aangeboden op basis van het welbekende 5 + 5 jaren servicing optie. Dit betekent dat op dit moment er long-term servicing channel (LTSC), of semiannual channel servicing, of 18 maanden ondersteuning tussen nieuwe OS-feature updates aangeboden wordt.

Dus, wat is er nieuw in Windows Server 2019?

Windows Server 2019 brengt de volgende nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden:

Windows Server Subsystem for Linux (WSL)

Het Windows Subsystem for Linux biedt developers de mogelijkheid om GNU/Linux omgevingen te laten draaien op Windows, inclusief de meest gebruikte command-line tools, utilities en applicaties. Dit kan onaangepast en zonder de overhead van een Virtual Machine.

Support op Kubernetes (Beta)

Kubernetes is een populaire orchestration tool voor containers die de installatie, uitrol en het beheer intuïtief, schaalbaar en effectief maken. Dit omvat tevens de ingebouwde features, zoals:

 • Scheduling: Op basis van een container image en een resource request kan je snel beschikbare machines vinden waar de container op kan draaien
 • Health Monitoring: Zoek naar container failures en herplan ze automatisch
 • Networking: Lever een omgeving waarin je gecoördineerd en over alle machines containers met elkaar kunt laten communiceren
 • Service Directory: Mogelijkheid om containers automatisch elkaar te laten vinden. Zelfs als zij de hosts of de IP-adressen wijzigen
 • Scaling: Verwijder of voeg container instances toe om aan de veranderende vraag te voldoen. Zowel handmatig als geautomatiseerd.

Congestion Control met LEDBAT (Low Extra Delay Background Transfer)

Voor IT-professionals is een netwerk beveiligd houden een oneindige en terugkerende taak. Om beschermd te blijven tegen de laatste bedreigingen zijn hiervoor regelmatige updates van de aanwezige systemen noodzakelijk. Het updaten en tegen bedreigingen gewapend zijn behoort inmiddels tot de dagelijkse werkzaamheden van een gemiddelde IT-professional.
Helaas kan het updaten en bijwerken van de systemen tot ongenoegen bij de eindgebruikers leiden. Vooral als de bandbreedte en de algehele prestaties van de netwerkomgeving er onder te lijden hebben en men merkt dat de gebruikte applicaties tijdelijk langzamer zijn. In Windows Server 2019 zit Microsoft LEDBAT, een oplossing waarmee de wachttijden tijdens het uitvoeren van taken verlaagd worden. De LEDBAT verzamelt alle beschikbare bandbreedte op het netwerk, slaat deze op en gebruikt het voor het uitvoeren van bijvoorbeeld update taken en -werkzaamheden.

Storage Spaces verbeteringen

Windows Server 2019 heeft de volgende Storage Space verbeteringen:

 • Meer volumes, meer capaciteit per server en cluster
 • ReFS is bij deduplicatie niet langer gelimiteerd
 • Nieuwe true Two-Node configuratie mogelijkheden
 • Maximale Storage Pool
 • Nieuwe Windows Admin Center dashboards
 • Nieuwe Physical Health en Performance Checks

Storage Migration Service

De Storage Migration Service helpt je bij het migreren van servers en de data zonder dat je daarbij de applicaties of de gebruikers hoeft te herconfigureren.

 • Ongeacht de locatie, ongestructureerde data migreren naar Azure en de laatste Windows Server
 • Het is snel, betrouwbaar en schaalbaar
 • Het neemt de complexiteit onder handen
 • Het levert een snel te leren, grafische workflow

Storage Replica verbeteringen

De Storage Replica is een disaster recovery functionaliteit die het voor de IT-professionals mogelijk maakt om kopieën van volumes tussen servers of clusters te maken. Deze functionaliteit is er al sinds de Windows Server 2016 Datacenter versie, maar zit in Windows Server 2019 in zowel de Standard- als in de Datacenter versie.

Opmerking: De Storage Replica op de Standard versie van Windows Server 2019 heeft een aantal beperkingen. Het kan slechts een kopie maken van één volume (tot 2TB) en je kan maar één partnership hanteren.

Verbeteringen aan het logsysteem van de Storage Replica en enkele andere aanpassingen zorgen voor aanzienlijke prestatieverbeteringen bij het gebruik van de geüpdate Storage Replica tool. Deze zijn echter alleen zichtbaar als alle servers zijn bijgewerkt naar Windows Server 2019.

De Storage Replica heeft ook eenvoudigere failover tests door de toevoeging van een beschrijfbare, die de gegevens van de server niet overschrijft. Wanneer je klaar bent met het testen, kan de snapshot worden weggegooid.

System Insights

System Insights met build 17692 geïntroduceerd. Met de System Insights heb je de mogelijkheid om de Windows Server omgeving te analyseren, maar interessanter nog om de gedragingen van de lokale serveromgeving te voorspellen. Deze mogelijkheden worden gedragen door een machine-learning model die hiervoor de lokale Windows Server system data, zoals de prestatie- en event statistieken, verzamelt en analyseert. Op basis van de zeer betrouwbare, voorspellende gaven van de System Insights is het mogelijk om de operationele kosten van het reactief beheren van de Windows Server omgeving drastisch te verlagen.

Met System Insights biedt de Windows Server omgeving een framework, waarin de dataverzameling en -analyse ten aanzien van trend voorspellingen plaats vindt. Nog sneller en gemakkelijker dan via de Permance Monitor en andere gerelateerde tools helpt System Insights je bij het voorspellen van de prestaties van je omgeving. System Insights verzamelt de benodigde informatie via iedere willekeurige prestatiemeter en je kunt tevens toegang krijgen tot nieuwe en aanvullende functionaliteiten via PowerShell en de Windows Admin Center.

Verbeterde Windows Defender

De Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) is een samengesteld en verbeterd platform voor preventieve beveiliging, bedreiging detectie, geautomatiseerd onderzoek en het toepassen van reactieve acties. Het is al enige tijd beschikbaar voor Windows 10 devices en nu ook voor Windows Server 2019.

De Windows Defender Advanced Threat Protection tool brengt diverse zeer goede security functionaliteiten en toepassingen:

 • Agentless, cloud gestuurd – Geen aanvullende distributie of infrastructuur nodig, waardoor vertragingen of update issues verleden tijd zijn en het altijd up-to-date is
 • Geautomatiseerde beveiliging – Breng je beveiliging naar een nieuw niveau, door van een beveiligingsalarm tot quarantaine en sanering in enkele minuten
 • Ongeëvenaarde optica – ingebouwd in Windows en Windows Server voor diepere inzichten en analysering. Ruilt gegevens uit met de Microsoft Intelligent Security Graph.

Microsoft Hyper-V Server

Windows Server 2019 biedt met Microsoft Hyper-V Server een robuust, geoptimaliseerd, enterprise-class virtualisatieplatform dat een verbeterd servergebruik en lagere kosten mogelijk maakt. Extra functies zijn onder meer:

 • Failover Clustering Failover Clustering heeft niet langer meer het gebruik van NTLM nodig.
 • Server Message Block (SMB) SMB 1.0 is standaard uitgeschakeld
 • Ingebouwde Windows Subsystem voor Linux
 • Ingebouwde Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP)
 • Ingebouwde .NET Framework 4.7 (Microsoft Hyper-V Server 2016 inclusief .NET Framework 4.6)
 • Ten slotte kan Microsoft Hyper-V Server volledig worden beheerd vanuit de Windows Admin Center om een moderne, externe beheeroplossing te bieden welke kan worden geïntegreerd met Azure Backup, disaster recovery en meer.

Windows Admin Center

Windows Admin Center is een lokaal geïmplementeerde, browser gebaseerde app voor het beheer van servers, clusters, hyper geconverteerde infrastructuur en Windows 10 pc’s. Deze beheertool is in feite een centrale console waarmee IT-professionals binnen hun omgeving, eenvoudig Windows 2012R2-, 2016- en 2019-servers kunnen beheren. Het beheer kan zowel met als zonder GUI gedaan worden. De Windows Admin Center heeft uiteraard veel integratiepunten met Azure-services, waaronder Azure Active Directory, Azure Backup, Azure Site Recovery en meer. Het centraliseert de meest voorkomende taken zoals prestatiemonitoring, serverconfiguratie en insteltaken die binnen de serversystemen worden uitgevoerd. De Windows Admin Center tool heeft het voor beheerders eenvoudiger gemaakt om een combinatie van diverse servers in hun omgeving te beheren.

28 augustus 2019
top

Floris Competence Management maakt gebruik van cookies. meer informatie

Floris Competence Management maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geef je impliciet toestemming voor het gebruik van cookies. Floris Competence Management zal zorgdragen dat het gebruik van cookies geen of geringe gevolgen heeft voor de persoonlijke levenssfeer van de gebruiker van deze website.

Sluiten